Zapomniałem hasła Nazwa użytkownika:   Hasło:   Zapamiętaj mnie   Wyślij ponownie e-mail aktywacyjny  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  Strona 1 z 1
[ View Topic Options ] [ ‹‹ | ›› ]
Autor 
Wiadomość: Wyłączający się ABS  
Offline
 Tytuł: Wyłączający się ABS
PostNapisane: 2 cze 2018, o 14:18 

Dołączył(a): 19 kwi 2016, o 09:28
Posty: 14
Model SAABa: 9-3 I, 9-3 II
Witam od jakiegoś czasu mam problem z ABS-em dodatkowo sid wywala błędy:
- Antilock brake malfunc.
- stability control failure
- Traction Control failure
oraz brak jest charakterystycznego pykniecie przy wkładaniu/wyjmowaniu kluczyka..
Problem pojawia się i sam znika czasem kilka razy dziennie, a czasem raz na tydzień.
Tuz przed pojawianiem się błędu podczas hamowania czuć że załącza się ABS.
Na kompie pokazuje błąd P0501 "Vehicle Speed Sensor "A" Range/Performance"
Kostki od pierścieni wyglądają na nienaruszone.
Ładowanie na aku ~14,4V

Pacjent Saab 9-3 II 2.0T 2007r.


Ostatnio edytowano 6 cze 2018, o 20:38 przez cenazaweekend, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Wyłączający się ABS
PostNapisane: 2 cze 2018, o 15:53 
Podporucznik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sie 2016, o 14:38
Posty: 1272
Lokalizacja: Września i okolice
Model SAABa: 93 SS 1.8t H.P.
cenazaweekend napisał(a):
Witam od jakiegoś czasu mam problem z ABS-em dodatkowo sid wywala błędy "stability control failure" "Traction Control" oraz wyłącza się blokada kolumny kierowniczej.
Problem pojawia się i sam znika czasem kilka razy dziennie, a czasem raz na tydzień.
Tuz przed pojawianiem się błędu podczas hamowania czuć że załącza się ABS.
Na kompie pokazuje błąd P0501 "Vehicle Speed Sensor "A" Range/Performance"
Kostki od pierścieni wyglądają na nienaruszone.
Ładowanie na aku ~14,4V

Pacjent Saab 9-3 II 2.0T 2007r.
Abo pada CIM, abo któryś z czujników w piastach. Błąd sugerował by bardziej czujnik.Trzeba tylko zlokalizować który. Nową piasta z czujnikiem to koszt około 500 cebulionów

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Wyłączający się ABS
PostNapisane: 2 cze 2018, o 19:25 

Dołączył(a): 19 kwi 2016, o 09:28
Posty: 14
Model SAABa: 9-3 I, 9-3 II
Tylko jak sprawdzić czujniki. Wiązki wyglądają okey jak i kostka z tyłu.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Wyłączający się ABS
PostNapisane: 2 cze 2018, o 19:32 
Podporucznik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sie 2016, o 14:38
Posty: 1272
Lokalizacja: Września i okolice
Model SAABa: 93 SS 1.8t H.P.
Techem, pokaże który nawala

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Wyłączający się ABS
PostNapisane: 6 cze 2018, o 20:42 

Dołączył(a): 19 kwi 2016, o 09:28
Posty: 14
Model SAABa: 9-3 I, 9-3 II
Czujniki w piastach sprawdzone z Techem.
Wszystkie poprawnie odczytują prędkość ( +/- 1km/h).
Czujnik skrętu też działa poprawnie przy jeździe ok -2*.
Napięcia zczytane z techa na CIM itp Ok 13,8V

Może ktoś się spotkał z podobnymi problemami, i wie gdzie szukać problemu.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Wyłączający się ABS
PostNapisane: 6 cze 2018, o 20:54 
Podporucznik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sie 2016, o 14:38
Posty: 1272
Lokalizacja: Września i okolice
Model SAABa: 93 SS 1.8t H.P.
cenazaweekend napisał(a):
Czujniki w piastach sprawdzone z Techem.
Wszystkie poprawnie odczytują prędkość ( +/- 1km/h).
Czujnik skrętu też działa poprawnie przy jeździe ok -2*.
Napięcia zczytane z techa na CIM itp Ok 13,8V

Może ktoś się spotkał z podobnymi problemami, i wie gdzie szukać problemu.
A ten błąd nadal jest aktywny? Polecam także lekturę na forum saabcental. Tam jest trochę nt.
Tego błędu.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Wyłączający się ABS
PostNapisane: 7 cze 2018, o 19:39 

Dołączył(a): 19 kwi 2016, o 09:28
Posty: 14
Model SAABa: 9-3 I, 9-3 II
Po skasowaniu techem jak dotąd się nie pojawił.
Problem w tym, że pojawia się to nie regularnie czasem kilka razy dziennie, czasem mam kilka dni spokoju. (trasa 50km, przejazd po osiedlu 10km/h)
Jednak często potrafi złapać w najmniej oczekiwanym momencie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Wyłączający się ABS
PostNapisane: 7 cze 2018, o 19:48 
Podporucznik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sie 2016, o 14:38
Posty: 1272
Lokalizacja: Września i okolice
Model SAABa: 93 SS 1.8t H.P.
cenazaweekend napisał(a):
Po skasowaniu techem jak dotąd się nie pojawił.
Problem w tym, że pojawia się to nie regularnie czasem kilka razy dziennie, czasem mam kilka dni spokoju. (trasa 50km, przejazd po osiedlu 10km/h)
Jednak często potrafi złapać w najmniej oczekiwanym momencie.
Hmm czyli problem pojawia się nieregularnie, jeśli po skasowaniu błędu wszystko działało dobrze, nie dziwię się że tech nic nie pokazał. Diagnosta chociaż powiedział Ci, z którego czujnika komputer zgłaszał błąd? Z przodu czy z tyłu?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Wyłączający się ABS
PostNapisane: 8 cze 2018, o 12:04 

Dołączył(a): 19 kwi 2016, o 09:28
Posty: 14
Model SAABa: 9-3 I, 9-3 II
Racze3j wykluczył że to wina samego czujnika w piaście.
Podrzucam Screen z Techa. Zanim podjechałem na diagnostykę to przeczyściłem wszystkie kostki przy piastach + w pruszce przy tylnych kołach.
Wczoraj ponownie wyskoczył ten sam błąd - dziś rano po przejechaniu kilku km sam znikną.
Profilaktycznie wyczyściłem także stacyjkę może pomoże.
Załącznik:
Tech.jpg
Tech.jpg [ 131.62 KiB | Przeglądane 415 razy ]

Załącznik:
IMG_20180608_111444.jpg
IMG_20180608_111444.jpg [ 1.56 MiB | Przeglądane 415 razy ]


Ostatnio edytowano 8 cze 2018, o 12:49 przez cenazaweekend, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Wyłączający się ABS
PostNapisane: 8 cze 2018, o 12:41 
Podporucznik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sie 2016, o 14:38
Posty: 1272
Lokalizacja: Września i okolice
Model SAABa: 93 SS 1.8t H.P.
Styki mogą być ok a korona magnetyczna może być uszkodzona. Trzeba by zbadać jak czujnik się zachowuje w momencie powstania błędu predkoscoomierz nie szaleje?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Wyłączający się ABS
PostNapisane: 8 cze 2018, o 12:50 

Dołączył(a): 19 kwi 2016, o 09:28
Posty: 14
Model SAABa: 9-3 I, 9-3 II
Prędkościomierz cały czas działa prawidłowo.
Właśnie błąd jest na tyle niespodziewany i nie ma jak go sprowokować do wyskoczenia .


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Wyłączający się ABS
PostNapisane: 8 cze 2018, o 18:50 
Podporucznik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sie 2016, o 14:38
Posty: 1272
Lokalizacja: Września i okolice
Model SAABa: 93 SS 1.8t H.P.
cenazaweekend napisał(a):
Prędkościomierz cały czas działa prawidłowo.
Właśnie błąd jest na tyle niespodziewany i nie ma jak go sprowokować do wyskoczenia .
Gdzieś kiedyś czytałem, że podobne głupoty pojawiają się jak zaczynają się problemy z łożyskiem piasty, lub z geometrią kół

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Wyłączający się ABS
PostNapisane: 14 cze 2018, o 18:37 

Dołączył(a): 19 kwi 2016, o 09:28
Posty: 14
Model SAABa: 9-3 I, 9-3 II
Na piastach nie ma żadnego luzu, nic nie bije, nie ściąga.
Zauważyłem natomiast, że problem pojawia się zazwyczaj przy prędkościach 120-130 km/h
Sprawdziłem przy złączu ABS Na pinach 7,8, 9,10, 19,20, 21,22 1,1Ω zastanawiam się czy są to prawidłowe wartości dla zakresu 200M.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

 

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  


Warunki użytkowania | Polityka prywatności

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL