Zapomniałem hasła Nazwa użytkownika:   Hasło:   Zapamiętaj mnie   Wyślij ponownie e-mail aktywacyjny  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  Strona 1 z 1
[ View Topic Options ] [ ‹‹ | ›› ]
Autor 
Wiadomość: Brak mocy, p0101  
Offline
 Tytuł: Brak mocy, p0101
PostNapisane: 3 cze 2018, o 16:53 

Dołączył(a): 5 sie 2017, o 19:37
Posty: 32
Model SAABa: 9-3
Witam mam problem z którym borykam się od dłuższego czasu. Co jakiś czas wyskakuje błąd p0101, samochód praktycznie bez mocy i co jakiś czas wchodzi w tryb awaryjny. Byłem z tym u mechanika, przepływka sprawna i pokazuje prawidłowe parametry. Coś nie grało z przepustnicą więc wymieniłem i też jest git. Jednak błąd dalej wyskakuje. To co na wierzchu widać to sprawdziłem czyli pucha z filtrem jak i sam filtr oraz orurowanie jest ok. W ostatnich dniach po lewej stronie słychać przy dodawaniu gazu jak i puszczaniu na biegu jakby pyrkanie/syczenie i tutaj moje pytanie. Czy to może być przyczyną błędu p0101? Czy dam radę coś posprawdzać mając tylko mały podnośnik czy lepiej z miejsca się umówić na wizytę i czekać dwa tygodnie? Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Brak mocy, p0101
PostNapisane: 3 cze 2018, o 17:02 
Podporucznik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sie 2016, o 14:38
Posty: 1362
Lokalizacja: Września i okolice
Model SAABa: 93 SS 1.8t H.P.
lania napisał(a):
Witam mam problem z którym borykam się od dłuższego czasu. Co jakiś czas wyskakuje błąd p0101, samochód praktycznie bez mocy i co jakiś czas wchodzi w tryb awaryjny. Byłem z tym u mechanika, przepływka sprawna i pokazuje prawidłowe parametry. Coś nie grało z przepustnicą więc wymieniłem i też jest git. Jednak błąd dalej wyskakuje. To co na wierzchu widać to sprawdziłem czyli pucha z filtrem jak i sam filtr oraz orurowanie jest ok. W ostatnich dniach po lewej stronie słychać przy dodawaniu gazu jak i puszczaniu na biegu jakby pyrkanie/syczenie i tutaj moje pytanie. Czy to może być przyczyną błędu p0101? Czy dam radę coś posprawdzać mając tylko mały podnośnik czy lepiej z miejsca się umówić na wizytę i czekać dwa tygodnie? Pozdrawiam
Masz dziurę w dolocie, IC, rurach lub wężach układu dolotowego. Najlepiej zrobić próbę ciśnieniową lub dymną układu dolotowego

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Brak mocy, p0101
PostNapisane: 3 cze 2018, o 17:59 

Dołączył(a): 5 sie 2017, o 19:37
Posty: 32
Model SAABa: 9-3
Hmm bardzo pomysłowe. Czym taką próbę polecisz zrobić ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Brak mocy, p0101
PostNapisane: 3 cze 2018, o 19:42 
Podporucznik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sie 2016, o 14:38
Posty: 1362
Lokalizacja: Września i okolice
Model SAABa: 93 SS 1.8t H.P.
lania napisał(a):
Hmm bardzo pomysłowe. Czym taką próbę polecisz zrobić ?
Masz Wisa? Jeśli nie, to Ci podeślę link, tam jest procedura próby ciśnieniowej. Próba dymna jest podobna, z tym że do układu wpuszczany jest dym

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Brak mocy, p0101
PostNapisane: 3 cze 2018, o 21:16 

Dołączył(a): 5 sie 2017, o 19:37
Posty: 32
Model SAABa: 9-3
Nie mam nic z tych rzeczy. Nawet nie wiem co to jest ten Wis


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Brak mocy, p0101
PostNapisane: 4 cze 2018, o 13:29 

Dołączył(a): 5 sie 2017, o 19:37
Posty: 32
Model SAABa: 9-3
Czy ta pierwsza chlodnica od strony zderzaka to intercooler ? Takie cos znalazlem, na uruchomionym silniku, az czuc jak dmucha


Załączniki:
20180604_140502.jpg
20180604_140502.jpg [ 5.07 MiB | Przeglądane 468 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Brak mocy, p0101
PostNapisane: 4 cze 2018, o 16:57 
Podporucznik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sie 2016, o 14:38
Posty: 1362
Lokalizacja: Września i okolice
Model SAABa: 93 SS 1.8t H.P.
lania napisał(a):
Czy ta pierwsza chlodnica od strony zderzaka to intercooler ? Takie cos znalazlem, na uruchomionym silniku, az czuc jak dmucha
Łooo k×@#a ale maniana. Jeśli nie masz klimy to powinien być IC dla pewności masz tu linki do Wis i EPC w EPC wpiszesz Vin i wyszuka Ci twoje części. IC powinien być pomiędzy chłodnica klimy a wodną dochodzą do niego węże z powietrzem z turbo i dalej do przepustnicy. A może to po kraksie jakiejś? Wyglada tak jakby ta od klimy Czyli pierwsza od zderzaka dostala strzala a ta druga za nią opadła. Jesli dmucha to napewno jest dziura.Tu są linki
https://drive.google.com/folderview?id= ... faOW5x2s7m

https://drive.google.com/folderview?id= ... I4HRdtHZhx

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Brak mocy, p0101
PostNapisane: 4 cze 2018, o 19:34 

Dołączył(a): 5 sie 2017, o 19:37
Posty: 32
Model SAABa: 9-3
Dzięki za podesłane linki.Najbardziej prawdopodobne, że zostało o coś zahaczone podczas jazdy. Mój saab siedzi dosyć nisko, a nie tylko ja nim jeżdżę. Jutro biorę się za wyjmowanie IC. Wie ktoś czy są potrzebne torxy do tej czynności i jak już to jakie ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Brak mocy, p0101
PostNapisane: 4 cze 2018, o 19:54 
Podporucznik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sie 2016, o 14:38
Posty: 1362
Lokalizacja: Września i okolice
Model SAABa: 93 SS 1.8t H.P.
lania napisał(a):
Dzięki za podesłane linki.Najbardziej prawdopodobne, że zostało o coś zahaczone podczas jazdy. Mój saab siedzi dosyć nisko, a nie tylko ja nim jeżdżę. Jutro biorę się za wyjmowanie IC. Wie ktoś czy są potrzebne torxy do tej czynności i jak już to jakie ?
Jak zainstalujesz Wisa wszystko będziesz miał jak na dłoni

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Brak mocy, p0101
PostNapisane: 8 cze 2018, o 18:51 
Podporucznik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sie 2016, o 14:38
Posty: 1362
Lokalizacja: Września i okolice
Model SAABa: 93 SS 1.8t H.P.
I co wyszło?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

 

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  


cron

Warunki użytkowania | Polityka prywatności

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL