Zapomniałem hasła Nazwa użytkownika:   Hasło:   Zapamiętaj mnie   Wyślij ponownie e-mail aktywacyjny  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  Strona 1 z 1
[ View Topic Options ] [ ‹‹ | ›› ]
Autor 
Wiadomość: Tempomat  
Offline
 Tytuł: Tempomat
PostNapisane: 4 cze 2012, o 21:33 
Kapitan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lut 2012, o 17:58
Posty: 2411
Lokalizacja: Warszawa
Model SAABa: Honda Civic
No to tak..
Mam B205, słyszałem, że tempomat to plug&play. Zamontowałem manetkę, napis CRUISE się wyświetla na desce, ale ni hu hu nie mogę ustawić prędkości, po prostu nie działa..

Jakieś pomysły? Czyżby jednak czujników przy pedałach brak ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Tempomat
PostNapisane: 4 cze 2012, o 21:43 
Kapitan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 sty 2012, o 10:02
Posty: 2845
Lokalizacja: Bielsk Podlaski
Model SAABa: 9-5 Troll 2.3e
U mnie to g*** w ogóle nie chodziło. Wywaliłem.

Nachyl się kolego i sprawdź czy masz zamontowane czujniki. Jeśli są to sprawdź, czy się do końca zamykają jak puścisz pedał /sprzęgła i hamulca/

-------------------------
kierowca bombowca


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Tempomat
PostNapisane: 4 cze 2012, o 22:47 
Szeregowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2012, o 21:41
Posty: 77
Lokalizacja: Warszawa
Model SAABa: 9-5 SportCombi '06
ten montuje ten wywala :D powariowali

-------------------------
http://www.klucznik.net


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Tempomat
PostNapisane: 5 cze 2012, o 08:58 
Starszy Chorąży
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 sty 2012, o 15:31
Posty: 725
Lokalizacja: Nuneaton, UK
Model SAABa: 9-3 SS Cabrio
Mi nie działał, bo czujnik pod pedałem sprzęgła siadł i tempomat ciągle myślał, że pedał jest wciśnięty - trzeba było wymienić. Jeżeli nie miałeś tempomatu to może tego czujnika nie ma...

-------------------------
Saab 9-3 MY1998 B204 Stage 3 MapTun
Saab 9-5 MY2006 1.9 TiD Vector Sport


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Tempomat
PostNapisane: 5 cze 2012, o 09:01 
Kapitan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 sty 2012, o 10:02
Posty: 2845
Lokalizacja: Bielsk Podlaski
Model SAABa: 9-5 Troll 2.3e
Szynkus - jeśli nie masz tych czujników to spróbuję swoje wydłubać bez uszkodzenia i Ci podeślę jakoś za free ;) Może są sprawne...

-------------------------
kierowca bombowca


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Tempomat
PostNapisane: 5 cze 2012, o 12:09 
Kapitan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lut 2012, o 17:58
Posty: 2411
Lokalizacja: Warszawa
Model SAABa: Honda Civic
w B205 podobno od razu są wszystkie czujniki...ale wawrek, byłbym wdzięczny za pomoc ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Tempomat
PostNapisane: 5 cze 2012, o 13:58 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 sty 2012, o 23:34
Posty: 36
Lokalizacja: Polkowice
Nie trzeba wymieniać czujników, wystarczy je wyskalować.
Tzn. dostać się do nich - pociągnąć w górę grzybek, będzie takie słyszalne "trrrrrrrrrrrrrr" i wszystko :)
Auta w których nie było fabrycznie tempo mają wciśnięte do końca grzybki.

-------------------------
Wszystko do Saaba samochody części serwis


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Tempomat
PostNapisane: 5 cze 2012, o 14:01 
Kapitan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 sty 2012, o 10:02
Posty: 2845
Lokalizacja: Bielsk Podlaski
Model SAABa: 9-5 Troll 2.3e
Jest jeszcze regulacja elementów, w których umieszczone są czujniki. Mogą być źle wyregulowane.

-------------------------
kierowca bombowca


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Tempomat
PostNapisane: 5 cze 2012, o 16:24 
Kapitan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lut 2012, o 17:58
Posty: 2411
Lokalizacja: Warszawa
Model SAABa: Honda Civic
o super, dzięki :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Tempomat
PostNapisane: 5 cze 2012, o 19:35 
Starszy Sierżant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lut 2012, o 02:12
Posty: 372
Lokalizacja: Mińsk Maz.
Model SAABa: cabrio my '06
To może podpowiem, bo sam przerabiałem temat w zeszłym roku:
1. Kupiłem manetkę z 9-5 za 50pln
2. Kupiłem dwa czujniki na hamulec i sprzęgło
3. Jeden z czujników nie trafiał w pedał całkowicie i było trzeba ręką przegiąć blachę w której on siedzi.
4. Działa już rok czasu bez zarzutu.

Nie prawdą jest, że B205 mają czujniki. U mnie ich nie było w aucie z 2002 roku. Z tego co się orientuje to czujniki te są fabrycznie tylko w klekotach już na miejscu, no i oczywiście w tych co wyjechały z tempomatem z fabryki :)

-------------------------
Moje poprzednie Saaby:
"Latający holender" - http://saabotage.pl/viewtopic.php?f=53&t=343
"Klekoczący dupowóz" - http://saabotage.pl/viewtopic.php?f=54&t=3291
"Zemsta hondziarza" - saabotage.pl/viewtopic.php?f=54&t=6460
Obecnie jest 2003 9-3 SS Aero pół miliona przebiegu oraz BMW E93 cabrio


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Tempomat
PostNapisane: 5 cze 2012, o 23:59 
Kapitan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lut 2012, o 17:58
Posty: 2411
Lokalizacja: Warszawa
Model SAABa: Honda Civic
u mnie musialy buc wyjete bo kable byly na swiezych trytkach.Ukradlem od Wawerka z furaka i dziala.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Tempomat
PostNapisane: 6 cze 2012, o 07:25 
Kapitan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 sty 2012, o 10:02
Posty: 2845
Lokalizacja: Bielsk Podlaski
Model SAABa: 9-5 Troll 2.3e
No i git! Odelżyłeś mi auto :D

-------------------------
kierowca bombowca


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Tempomat
PostNapisane: 26 cze 2015, o 10:21 
Kapral

Dołączył(a): 9 maja 2015, o 09:52
Posty: 173
Model SAABa: 9-3 ARC
Witam
Mam u siebie taki problem z tempomatem. Wlacza sie cruse samochód reaguje jak na manetce naciskam + tzn przyspiesza, ale jak pusze to zwalnia, jak by nie zapamietywał predkości.... Próbuje przy 60km i w góre, obroty powyżej 2k. Jakieś sugestie?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Tempomat
PostNapisane: 26 cze 2015, o 12:07 
Młodszy Chorąży
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 paź 2013, o 21:39
Posty: 440
Lokalizacja: Gniezno / Saab Team Poznań
Model SAABa: 9-5 I
Ja kupiłem manetkę, czujnik miałem w B205 fabrycznie zamontowany, wystarczyła aktywacja techem, która odbyłą się krótko przez montażem manetki i hula :)

-------------------------
Obrazek
http://www.facebook.com/saabteampoznan

vooodzu
Saab 9-5 2.0T 150 KM 1998 sedan
http://www.fotoszykowny.cba.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Tempomat
PostNapisane: 2 sty 2017, o 03:29 

Dołączył(a): 2 sty 2017, o 03:00
Posty: 1
Model SAABa: 9-3
Witam
Żeby nie powielać tematu pisze tu , mój problem z tempomatem to przy włączonym ciągnie a po chwili wyłącza się bądź w ogóle nie zapamiętuje i nie reaguje na dodawanie na manetce. Dodam że mam SAAB 9-3 I 2.2 TiD 125 kuców który miał w oryginale zamontowany tempomat.

-------------------------
Saab 9-3 SE 2.2 TiD (125)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Tempomat
PostNapisane: 4 sty 2017, o 07:49 
Chorąży

Dołączył(a): 27 cze 2015, o 10:20
Posty: 458
Lokalizacja: Kwidzyn
Model SAABa: 9-5
Może któryś czujnik przy pedałach wariuje?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

 

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  


Warunki użytkowania | Polityka prywatności

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL