Zapomniałem hasła Nazwa użytkownika:   Hasło:   Zapamiętaj mnie   Wyślij ponownie e-mail aktywacyjny  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  Strona 1 z 1
[ View Topic Options ] [ ‹‹ | ›› ]
Autor 
Offline
 Tytuł: Czujniki temperatury, mała moc, spore spalanie.
PostNapisane: 29 sie 2017, o 21:41 

Dołączył(a): 29 sie 2017, o 21:07
Posty: 4
Model SAABa: 9-3 2001 185km
Witam wszystkich jeszcze raz i na dzień dobry otwieram nowy temat. Przeczytałem większość info o tym na obu forach i niestety nie znam rozwiązania. Jak w temacie- samochód pali ok 16l w mieście, na trasie niewiele mniej, nie zbiera się tak jak parę miesięcy temu. Przebył niedawno dość poważną awarię turbo(myślę, że główną przyczyną było zaniedbanie poziomu oleju bo trochę wyciekał po demontażu i montażu dekla rozrządu ale może było to też coś innego). Przed awarią chyba jedyne co się wyświetliło przez rok to system to lean, później też pojawił się chyba raz i coś o temperaturze w dolocie. W tej chwili wszystko działa raczej dobrze poza małą mocą, spalaniem i temperaturą płynu w komputerze =0 bez względu na wszystko, silnik grzeje się bardzo mocno nawet jak na saaba. Jedyny czujnik jaki mogę znaleźć to ten w termostacie i on działa dobrze, drugiego, zdaję się, po prostu nie ma i tu jestem trochę zagubiony bo wszędzie pisze, że powinien być, najczęściej w kolektorze. Także o co chodzi, czy mogę tak jeździć? Gdzie jest ten czujnik, czy może go nie być? Zdarzyło się też raz, że samochód nie chciał odpalić po 50km ekspresówki w ciepłą pogodę, odpalił po przestygnięciu. Samochód to 9-3 2001 185km, przebieg 220kkm.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Czujniki temperatury, mała moc, spore spalanie.
PostNapisane: 10 paź 2018, o 17:22 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 cze 2018, o 19:01
Posty: 10
Lokalizacja: Szczecin
Model SAABa: 9-3
Próbowałeś odłączyć akumulator ?
Odlacz go na całą noc, potem samochód będzie się uczył jeździć na nowo :)

U mnie tez były podobne objawy, do momentu kiedy odlaczylem akumulator na całą noc.

Możliwe że w komputerze masz stare dane, po naprawie turbo poprawiły się niektóre wartości i ot cały problem.

-------------------------
Ahoj !


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

 

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  


Warunki użytkowania | Polityka prywatności

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL