Zapomniałem hasła Nazwa użytkownika:   Hasło:   Zapamiętaj mnie   Wyślij ponownie e-mail aktywacyjny  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  Strona 4 z 5
[ View Topic Options ] Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona [ ‹‹ | ›› ]
Autor 
Offline
 Tytuł: Re: VXDIAG VCX NANO GDS2 TECH 2 WIN
PostNapisane: 16 lip 2016, o 00:05 

Dołączył(a): 9 lip 2016, o 08:01
Posty: 23
Model SAABa: 9-5 2.0 LPT, LPG, AT
Czyli nici z dostępem do Paskudy za pomocą Nano?
Zapraszam na testy interfejsu w Warszawie i okolicach :)
Mam podłączone P-bus i I-bus w obd ale to chyba nic nie da. Opcom na przykład nic nie potrafi (zmiana ustawień) oprócz czytania i kasowania błędów. Łączy się za pomocą KWP a i tak nie znajduje wszystkiego. Dzień po kasowaniu błędów za pomocą Opcoma pojechałem na Techa2 i tam jeszcze odczytali błąd związany z lewym powietrzem (jakiś stary, spadł mi wężyk albo to od lpg).
Mam do włączenia SIDa2 w Paskudzie i wolę kupić interfejs zamiast płacić (pewnie 100) za 3 minuty pracy. Tylko żeby trn Nano działał...


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: VXDIAG VCX NANO GDS2 TECH 2 WIN
PostNapisane: 16 lip 2016, o 19:39 
Sierżant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 kwi 2016, o 20:09
Posty: 300
Model SAABa: 9-5 SC Vector
Kto powiedział że się nie da, nano mam w aucie i kompa z softem też tylko jak wyjechałem z domu parę tygodni temu tak dojechać do polskiej granicy jakoś nie mogę. Ale w tygodniu prosto z Litwy jadę na parę tygodni popracować do stezycy koło Dublina, może będę jechał przez Warszawę.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: VXDIAG VCX NANO GDS2 TECH 2 WIN
PostNapisane: 17 lip 2016, o 12:21 
Starszy Chorąży

Dołączył(a): 17 gru 2012, o 13:22
Posty: 728
Lokalizacja: WK
Model SAABa: 9³ SS B207E+
Chłopaki z SaabCentral są cały czas w kontakcie z producentem. Z połączeniem z SSem jest zdaje się cały czas problem. Co do 9-5 to nie wiem. Widziałem, że kolega grindo też się tam zameldował.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: VXDIAG VCX NANO GDS2 TECH 2 WIN
PostNapisane: 17 lip 2016, o 22:26 

Dołączył(a): 9 lip 2016, o 08:01
Posty: 23
Model SAABa: 9-5 2.0 LPT, LPG, AT
Martynka napisał(a):
Ale w tygodniu prosto z Litwy jadę na parę tygodni popracować do stezycy koło Dublina, może będę jechał przez Warszawę.

Super! Dopasuję się i mam nadzieję że się spotkamy. Z tego co widzę to chyba będziesz przejeżdżał koło moich okolic (otwockie) i po mojej stronie Wisły :)

jaSiek napisał(a):
Chłopaki z SaabCentral są cały czas w kontakcie z producentem. Z połączeniem z SSem jest zdaje się cały czas problem. Co do 9-5 to nie wiem. Widziałem, że kolega grindo też się tam zameldował.

Tak, na Saabcentral kolo mi odpisał żebym przeczytał wątek. Ale z tego co wywnioskowałem to problem mają tylko z 9-3SS. A o paskudzie nikt nie pisał. Chyba przeczytam jeszcze raz...
I tak, są w kontakcie z producentem ale ten producent chyba nie ogarnia tematu.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: VXDIAG VCX NANO GDS2 TECH 2 WIN
PostNapisane: 17 lip 2016, o 22:33 
Sierżant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 kwi 2016, o 20:09
Posty: 300
Model SAABa: 9-5 SC Vector
Myślę że ogarnia. Jak dostałem nano to najpierw nie łączył się nawet z moim 9-5. Po aktualizacji softu ogarnia go w pełni. Jak juz mówiłem nie szybko wrócę do domu ale będę przez pewien czas w Dęblinie więc może jakaś paskuda do ogarnięcia się znajdzie.

P. S. Jestem jakiś czas na Litwie i dzień w dzień widzę po naście Saab'ow. Czyżby bliskość Skandynawii??


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: VXDIAG VCX NANO GDS2 TECH 2 WIN
PostNapisane: 18 lip 2016, o 08:19 
Kapral

Dołączył(a): 4 wrz 2014, o 14:41
Posty: 175
Model SAABa: 9-3 SS
Znam jednego właściciela paskudy z Dęblina, pewnie dałby się namówić na podpięcie pod Twoją zabawkę :)

-------------------------
Saab 93SS 2.0T 350KM/480Nm Powered by TurboLPG


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: VXDIAG VCX NANO GDS2 TECH 2 WIN
PostNapisane: 18 lip 2016, o 08:23 
Sierżant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 kwi 2016, o 20:09
Posty: 300
Model SAABa: 9-5 SC Vector
Próbuj)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: VXDIAG VCX NANO GDS2 TECH 2 WIN
PostNapisane: 25 lip 2016, o 20:09 

Dołączył(a): 9 lip 2016, o 08:01
Posty: 23
Model SAABa: 9-5 2.0 LPT, LPG, AT
Zdobyłem dzisiaj Nano :)
Zainstalowałem z płytki Tech2win i MDI Manager. Znajduje interfejs i działa ale:
W paskudzie są problemy z komunikacją. Tzn. mogę odczytywać błędy, udało mi się nawet odpalić SID2 (oprócz temperatury pokazuje średnie spalanie, itp) tzn. przejść programming w zakładce Body->Sid i tam wybrałem opcję komputera pokładowego. Niestety po tym zablokowało mi się radio. Tak jak bym musiał go jeszcze raz ożenić.
Ale jak wchodzę w tryb ożenku to mi piszę że brak komunikacji, blabla K-line.
Martynka... czy kombinowałeś coś z ustawieniami portu ? Śmigało u Ciebie od początku dobrze?
Podłączyłem się też do 9-5 1999 brata, wyłączyłem CANDI w Tech2win i jeszcze gorzej z komunikacją. Nawet błędów nie mogę odczytać.
Dziwne. Spróbuję na wirtualnej maszynie wszystko postawić.

Zwykłe radio w paskudzie to jest Infotaiment czy Entertaiment Head Unit ? Bo podczas "programowania" SIDa chyba źle wybrałem i dlatego dostało blokadę. Aaaa, prog Tech2win nie jest w stanie dokończyć programowania tego sida w pewnym momencie przestaje pracować z info na ekranie że trwa programowanie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: VXDIAG VCX NANO GDS2 TECH 2 WIN
PostNapisane: 31 lip 2016, o 13:16 
Sierżant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 kwi 2016, o 20:09
Posty: 300
Model SAABa: 9-5 SC Vector
grindo napisał(a):
Martynka... czy kombinowałeś coś z ustawieniami portu ? Śmigało u Ciebie od początku dobrze?
Podłączyłem się też do 9-5 1999 brata, wyłączyłem CANDI w Tech2win i jeszcze gorzej z komunikacją. Nawet błędów nie mogę odczytać.
Dziwne. Spróbuję na wirtualnej maszynie wszystko postawić.


Tak, kombinowałem dużo, przede wszystkim z Java. GTIS postawiłem dopiero na jakiejś starej do której link jest w helpie GTIS'a. Co do podłączania do 9-5 to nie wyłączam emulacji Candi, przeskauje to okno dalej i wszystko działa. U mnie Tech2 działa bez problemu bez Virtualnej Maszyny z XP. Wszystko pod Windą 10.

Dopiero w piątek wróciłem po miesiącu do domu i będę jakiś tydzień więc mogę ewentualnie pomóc siedząc przy moim Tech'u


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: VXDIAG VCX NANO GDS2 TECH 2 WIN
PostNapisane: 2 sie 2016, o 20:23 

Dołączył(a): 9 lip 2016, o 08:01
Posty: 23
Model SAABa: 9-5 2.0 LPT, LPG, AT
Testowałem już różne wirtualne maszyny (i VMware i Oracla VirtualBox), na systemach Win XP, Win 7 32 i Win10 64 (wersji 32 już mi się nie chciało instalować). Na żadnym interfejs nie chciał działać tzn. nie był wykrywany przez Tech2win. Ewidentnie nie działa na wirtualnej maszynie. Już je pousuwałem. Niestety na razie nie mam dostępu do lapka z Win 10 żeby przetestować mój interfejs.
Ale u mnie działa na zwykłym systemie Win7 64 bity.
Zacina się, mówi mi że nie ma połączenia ale idzie dalej i coś tam próbuje. Nie mam dostępu do ESP/ABS, nie mogę pożenić radia.
Radio odblokowałem sobie programując VIN w SIDzie. :) Uruchomiłem adaptację w automacie. I po trzech dniach mam wrażenie że łagodniej zmienia biegi. Na dwa dni wyłączyłem sobie klimę bo cośtam kliknąłem przy programowaniu :) Przynajmniej kompresor nie włączył się zaraz po uruchomieniu samochodu :) (Paskuda tak ma i nie można tego wyłączyć).
Martynka... znowu pytanie... udało Ci się podłączyć do jakiejś Paskudy ? Jeżeli nie i będziesz w Warszawie to ciągle zapraszam :)
Jestem ciekaw czy te moje problemy to kwestia interfejsu, systemu czy po prostu ten typ tak ma że się z Paskudą nie łączy.

Ciekawostka... w ECU jest pozycja GAS CONVERTED - YES/NO. Zastanawiam się czy to nie jest pozycja dla tych co mają LPG. Ustawiłem na YES. Nie ma różnić w jeździe ale może dzięki temu głowica dłużej wytrzyma, hehe.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: VXDIAG VCX NANO GDS2 TECH 2 WIN
PostNapisane: 3 sie 2016, o 08:15 
Sierżant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 kwi 2016, o 20:09
Posty: 300
Model SAABa: 9-5 SC Vector
Ja nigdy nie wiem gdzie będę, a jak wiem to i tak nie wiem czy coś się nie zmieni aż zajade na miejsce ale pamiętam o Tobie. Miałem siedzieć w Katowicach a jestem od dwóch dni w Rzeszowie. Wracajac do vxdiaga. Jak wróciłem do domu to zaktualizowałem soft z wersji z końcówką 4 na wersję z końcówką 9 i chodzi gorzej. Nie robi security access i nie zapisał paru zmian które testowo robiłem na poprzednim sofcie. Standardowo nie miałem czasu zgłębić tematu bo ruszyłem w nieznane czyli do pracy.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: VXDIAG VCX NANO GDS2 TECH 2 WIN
PostNapisane: 3 sie 2016, o 10:41 

Dołączył(a): 9 lip 2016, o 08:01
Posty: 23
Model SAABa: 9-5 2.0 LPT, LPG, AT
O cholera! Popsułeś sobie interfejs. Masz teraz taki jak ja :)
Ja pierwsze co zrobiłem to zaktualizowałem go do najnowszego softu czyli 1.2.2.9. Jak się okazuje - wielki błąd.
Kurde, jak teraz wrócić do x.4 ?
Jak coś znajdę to dam znać.
Napiszę do chinola. Ale oni głównie zalecają restart komputera...


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: VXDIAG VCX NANO GDS2 TECH 2 WIN
PostNapisane: 3 sie 2016, o 10:47 
Sierżant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 kwi 2016, o 20:09
Posty: 300
Model SAABa: 9-5 SC Vector
Jak dzisiaj wrócę to może uda mi się pogrzebać w ustawieniach i znów wróci. Jak nie to czekamy na kolejną wersję czyli coś jak 1.2.3.x


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: VXDIAG VCX NANO GDS2 TECH 2 WIN
PostNapisane: 4 sie 2016, o 12:04 

Dołączył(a): 9 lip 2016, o 08:01
Posty: 23
Model SAABa: 9-5 2.0 LPT, LPG, AT
Chyba nie będzie tak źle. Jestem w kontakcie z Chinolami (Emily co nic nie wie).
Poprosiłem ją o vcx.bin w wersji 1.2.2.4. Zobaczymy czy przyśle.
Zaproponowała kontakt z "endżinierami" przez Teamviewera.
Ale jak mi przyśle bin-a to wrzucę go na serwer, zmienię ściężkę w pliku ini na kompie, xml na serwerze i zaciągnie wersję 1.2.2.4.
Już zrobiłem próbę i działa. Tylko ten plik niech doślą...


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: VXDIAG VCX NANO GDS2 TECH 2 WIN
PostNapisane: 4 sie 2016, o 12:10 
Sierżant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 kwi 2016, o 20:09
Posty: 300
Model SAABa: 9-5 SC Vector
Czary mary ) ja też chcę. Oczywiście do domu nie wróciłem choć wyjechałem na jeden dzień i nie mogę nic sprawdzić ale wszystko co robiłem i jest na zrzutach ekranu robiłem na 1.2.2.4


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: VXDIAG VCX NANO GDS2 TECH 2 WIN
PostNapisane: 5 sie 2016, o 09:38 

Dołączył(a): 9 lip 2016, o 08:01
Posty: 23
Model SAABa: 9-5 2.0 LPT, LPG, AT
Pierwszy dostaniesz info jak się czegoś dowiem. :)

Niestety ten cholerny chiński beton pisze mi że nie ma pliku vcx.bin w wersji 1.2.2.4. Co za matoły.
Niestety nie mogę pisać na forum vxdiaga bo moje konto nie jest w pełni aktywowane.

EDIT:
Dobry człowiek na MHH auto zuploadował mi firmware ale w wersji aż 1.1.0.6.
Myślał że to 1.2.1.0.
Wgrałem go sobie i dalej nie mogę sprawdzić 9-5 z 1999 mojego brata.
Niestety nie mogę też sprawdzić tego na mojej paskudzie bo wyjąłem silnik (kiepska panewka) i przez to mam bajzel pod maską :)
Jeśli chcesz się pobawić to w pliku ManagerCenterC.ini zmień ścieżkę (całą linijkę) dotyczącą firmware na
Kod:
FirmwareURL="http://www.vxdiag.ugu.pl/xml.xml"

Reszta pójdzie automatycznie. W programie pokaże że jest "nowy" firmware, 1.1.0.6, hehe.
Aaaa najpierw zrób sobię kopię zapasową tego pliku ini. Jak go przywrócisz do oryginału to znowu będzie chciał Ci wgrać 1.2.2.9 ale tym razem będzie ssał z serwera chińczyka.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: VXDIAG VCX NANO GDS2 TECH 2 WIN
PostNapisane: 5 paź 2016, o 10:25 

Dołączył(a): 9 lip 2016, o 08:01
Posty: 23
Model SAABa: 9-5 2.0 LPT, LPG, AT
Sprzedałem dziada. Komuś z oplem lepiej będzie służył.
Pomoc techniczna to farsa a z relacji ludzi na saabcentral wynika że chinol się poddał i nic więcej pomocy nie będzie.
Chyba zostaje tylko klon tech2 za min. 1000 zł + cło.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: VXDIAG VCX NANO GDS2 TECH 2 WIN
PostNapisane: 2 lis 2016, o 17:13 
Sierżant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 kwi 2016, o 20:09
Posty: 300
Model SAABa: 9-5 SC Vector
Ja zaktualizowałem dziś soft, wyszła nowa wersja 1.2.3.1 i działam dalej.
Dla mnie i mojej 9-5 jest całkiem funkcjonalna.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: VXDIAG VCX NANO GDS2 TECH 2 WIN
PostNapisane: 26 lis 2016, o 21:09 
Sierżant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 kwi 2016, o 20:09
Posty: 300
Model SAABa: 9-5 SC Vector
Co do vxdiag'a... ogarnąłem już całkiem mojego TID'a , błąd poduchy po wymianie czujnika bocznego też wykasowany, auto skonfigurowane pode mnie ( wskaźniki, światła, centralny, grzanie itd itp) więc leży sobie. Za to podłączyłem go do jednej 9-5 w benzynie ostatnio. Rocznik około 2000 przedlift. Ciekawie było podczas jazdy patrzeć na którym cylindrze wypadają zapłony czy kiedy i na którym cylindrze silnik pracuje stukowo. Do diagnostyki starych 9-5 wciąż twierdzę że idealny.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: VXDIAG VCX NANO GDS2 TECH 2 WIN
PostNapisane: 22 sty 2017, o 12:37 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 sty 2017, o 17:36
Posty: 1
Lokalizacja: Bayern - Monachium
Model SAABa: 9-3 2.0t 175ps
Siema Martynka.Ogarnąłeś tym vxdiagiem jakiegoś 9-3 ss'a albo znasz kogos kto dał rade ? Moj jest z 2008r i zastanawiam sie nad zakupem.Z gory dzieki za odp

-------------------------
Saab 9-3 08' 2.0t 175ps Biopower


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

 

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  


Warunki użytkowania | Polityka prywatności

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL