Zapomniałem hasła Nazwa użytkownika:   Hasło:   Zapamiętaj mnie   Wyślij ponownie e-mail aktywacyjny  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  Strona 3 z 4
[ View Topic Options ] Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona [ ‹‹ | ›› ]
Autor 
Offline
 Tytuł: Re: Saab 93 TiD Linear 2008 [rdrajerczak]
PostNapisane: 23 lip 2018, o 09:39 
Sierżant

Dołączył(a): 15 lut 2017, o 17:44
Posty: 346
Lokalizacja: Poznań
Model SAABa: 93 Linear kombi
Wstawiłem sobie aftermarketowe radio 2din. Niestety, oryginalnego nie udało się uratować. Konkretnie nie udało się uratować wejścia AUX. Wymiana złącza nie pomogła. I to spowodowało, że zapragnąłem czegoś więcej. A jest tego trochę na rynku.
Wybór padł na firmę gms. Wybrałem model na Windows CE. Dlaczego nie Android? Przekonała mnie stabilność systemu i jego szybkość wstawania po przekręceniu kluczyka.
Pozostałe oczekiwania:
- nawigacja z możliwością aktualizacji map
- obsługa telefonu z wbudowanym w zestaw mikrofonem
- radio :-)
- AUX :-)
- obsługa przycisków z kierownicy
- zielone podświetlenie
- matowa obudowa, aby jak najbardziej wkomponowała się w deskę.

Zestaw posiada dodatkowo smartlink co umożliwia uzyskanie ekranu z telefonu na wyświetlaczu radia. Przydatne przy uruchomieniu innej nawigacji np. waze.


Wrażenia:
Audio nadal jest kiepskie, ale teraz to już wina głośników. Być może jeszcze w tym roku je wymienię - mam tylko cztery.

Nawigacja - dzisiaj przetestowałem jadąc do zielonej góry - idealnie. Mapy iGo.

Radio - wszystko ok, ale przyciski góra / dół na kierownicy przełączają częstotliwość o .05 MHz przy krótkim naciśnięciu i do następnej stacji przy długim naciśnięciu. Dawniej przelaczalo pomiędzy ulubionymi stacjami i to było dla mnie bardzo wygodne. A teraz muszę przejść przez niechciane stacje, jak Emaus, czy inne ;-) niestety to wina samego radia. Producent założył, że ulubione są dostępne na ekranie. I słusznie, jednak trzeba oderwać wzrok od jazdy, aby przycisnąć we właściwym miejscu.

Montaż odbył się przez firmę Autoradio w Poznaniu. Zdecydowałem się na to, gdyż mieli dobre opinie i montaż w cenie. I to był błąd. Trzeba było wziąć klamoty i samemu założyć. Nie ma wielkiej filozofii. Trzeba jedynie dopasować ramkę, która pasuje tak sobie. Niby ok, ale to już nie oryginał. Druga sprawa to odizolowane przewody. Coś mnie tknęło, żeby wyjac radio i zobaczyć jak to zrobili. No i okazało się ,że koszulki termokurczliwe zostały tylko nałożone na miejsce lutu. Poprawiłem. Kolejna rzecz to montaż mikrofonu zewnętrznego podczas, gdy zestaw jest wyposażony w wewnętrzny i dodam że działa tak samo dobrze jak zewnętrzny zamontowany przy lusterku. Od razu go wywaliłem. Ale te wszystkie elementy byłyby do przełknięcia, gdyby nie zarysowana deska w dwóch, a może nawet trzech miejscach. Niby delikatnie, ale widać. No i zapracowali na opinię. Never ever!

Przy okazji: czy macie jakiś sposób na naprawę zarysowań na desce? Zdarta jest tylko ta wierzchnia matowa część i w tych miejscach jest teraz połysk. Albo się przyzwyczaję, albo coś z tym zrobię.

Ok, to poniżej zdjęcia zestawu. Teraz nie pamiętam dokładnie modelu, ale jak wejdziecie na stronę gms.pl to odnajdziecie go bez problemu. ObrazekObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka

-------------------------
Radek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Saab 93 TiD Linear 2008 [rdrajerczak]
PostNapisane: 23 lip 2018, o 10:13 
Starszy Chorąży
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 cze 2017, o 11:04
Posty: 790
Lokalizacja: Strzelin
Model SAABa: 9-3
Bardzo dobry ruch. Gdybym ja jeździł 9-3 też bym się na to pokusił. Ale żonie to i tak obojętne :) a ja mam dość innych wydatków na swoje auta :D W 9-5 pokuszę się o androida ponieważ jego nieodzowną zaletą jest google maps z natężeniem ruchu co w dzisiejszych czasach staje się coraz bardziej istotne. Ale jedno mnie zaciekawiło. Ten GMS obsługuje multi z 9-3 bez adaptera?
Jeżeli chodzi o wygląd to saab jest najłatwiejszym autem na takie operacje :) deska jest tak płaska że przyjmuje bezboleśnie wszystko :)

-------------------------
Rosso Proteo 166 3.0V6 226KM
Saab 9-3 2.8V6 SC aero 250KM MY`07
Saab 9-5 2.3T SC 250KM MY`00
... kiwi off-road 4x4


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Saab 93 TiD Linear 2008 [rdrajerczak]
PostNapisane: 23 lip 2018, o 11:19 
Sierżant

Dołączył(a): 15 lut 2017, o 17:44
Posty: 346
Lokalizacja: Poznań
Model SAABa: 93 Linear kombi
No ja też trawiłem trochę ten wydatek :-) W sumie wyszło 1,5 tys PLN, w tym radio 999 PLN. Musi być dodatkowy moduł do sterowania z kierownicy. Koszt modułu 310 PLN. Co do do androida to masz całkowitą rację. Tu sytuację ratuje smartlink. Stąd ostateczna decyzja odnośnie tego urządzenia.

Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka

-------------------------
Radek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Saab 93 TiD Linear 2008 [rdrajerczak]
PostNapisane: 23 lip 2018, o 12:36 
Starszy Chorąży
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 cze 2017, o 11:04
Posty: 790
Lokalizacja: Strzelin
Model SAABa: 9-3
To masz fajnie bo moje cegły nie obsługują tego smart obrazu :D a ja mam zamiar zamówić bezpośrednio od małych skośnookich azjatów bo w polsce jednak te ceny są kosmiczne.... telefony są bardziej skomplikowane i z miniaturyzowane a tańsze nawet o połowę.

-------------------------
Rosso Proteo 166 3.0V6 226KM
Saab 9-3 2.8V6 SC aero 250KM MY`07
Saab 9-5 2.3T SC 250KM MY`00
... kiwi off-road 4x4


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Saab 93 TiD Linear 2008 [rdrajerczak]
PostNapisane: 23 lip 2018, o 13:08 
Sierżant

Dołączył(a): 15 lut 2017, o 17:44
Posty: 346
Lokalizacja: Poznań
Model SAABa: 93 Linear kombi
Daj znać koniecznie jak już zamówisz swoje + zdjęcia oczywiście :-)

Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka

-------------------------
Radek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Saab 93 TiD Linear 2008 [rdrajerczak]
PostNapisane: 23 lip 2018, o 13:57 
Starszy Chorąży
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 cze 2017, o 11:04
Posty: 790
Lokalizacja: Strzelin
Model SAABa: 9-3
Na razie decyzja nabiera wartości urzędowej :D ale taki android powinien z przesyłką zmieścić się w 4 stówach. To brzmi rozsądnie. Zobaczymy jak będzie. Ja generalnie nie jeżdżę autami bez zestawu głośnomówiącego. A w 9-5 oczywiście nie mam. Dlatego zamiast wydawać jakieś dwie, trzy stówki na używkę BT to dołożę drugie tyle i będzie od razu "grajek". To jest taki plan. Czekam na odpowiednią sposobność (faza księżyca i skrupulatne notatki prowadzone przez lata wspomagane rachunkiem prawdopodobieństwa) aby go wdrożyć oficjalnie w budżecie domowym :D.

-------------------------
Rosso Proteo 166 3.0V6 226KM
Saab 9-3 2.8V6 SC aero 250KM MY`07
Saab 9-5 2.3T SC 250KM MY`00
... kiwi off-road 4x4


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Saab 93 TiD Linear 2008 [rdrajerczak]
PostNapisane: 23 lip 2018, o 14:26 
Podporucznik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sie 2016, o 14:38
Posty: 1326
Lokalizacja: Września i okolice
Model SAABa: 93 SS 1.8t H.P.
marek230482 napisał(a):
Na razie decyzja nabiera wartości urzędowej :D ale taki android powinien z przesyłką zmieścić się w 4 stówach. To brzmi rozsądnie. Zobaczymy jak będzie. Ja generalnie nie jeżdżę autami bez zestawu głośnomówiącego. A w 9-5 oczywiście nie mam. Dlatego zamiast wydawać jakieś dwie, trzy stówki na używkę BT to dołożę drugie tyle i będzie od razu "grajek". To jest taki plan. Czekam na odpowiednią sposobność (faza księżyca i skrupulatne notatki prowadzone przez lata wspomagane rachunkiem prawdopodobieństwa) aby go wdrożyć oficjalnie w budżecie domowym :D.
Tylko jak w 9-5 wyjmiesz radio, może czasem przestać odpalać :-). Sprawdź, czy nie trzeba będzie wykodować radia.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Saab 93 TiD Linear 2008 [rdrajerczak]
PostNapisane: 23 lip 2018, o 14:34 
Starszy Chorąży
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 cze 2017, o 11:04
Posty: 790
Lokalizacja: Strzelin
Model SAABa: 9-3
Oj to dobrze że mi napisałeś :) i tak z tym moim gruzem będę musiał pojechać na diagnostykę to rozpoznam temat. Ale jeszcze go nie przywróciłem do stanu użyteczności w ruchu publicznym.

-------------------------
Rosso Proteo 166 3.0V6 226KM
Saab 9-3 2.8V6 SC aero 250KM MY`07
Saab 9-5 2.3T SC 250KM MY`00
... kiwi off-road 4x4


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Saab 93 TiD Linear 2008 [rdrajerczak]
PostNapisane: 2 sie 2018, o 07:09 
Chorąży

Dołączył(a): 27 cze 2015, o 10:20
Posty: 458
Lokalizacja: Kwidzyn
Model SAABa: 9-5
W 9-5 nie trzeba nic robić, żeby po wyjęciu radia nadal spokojnie jeździć.
Radio oczywiście jest zakodowane (ma VIN w pamięci).


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Saab 93 TiD Linear 2008 [rdrajerczak]
PostNapisane: 2 sie 2018, o 07:42 
Starszy Chorąży
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 cze 2017, o 11:04
Posty: 790
Lokalizacja: Strzelin
Model SAABa: 9-3
Właśnie to wczoraj sprawdziłem. Kupiłem już 2DIN. Ale niestety nie gra auto :D mam wersję premium ze wzmacniaczem i na logikę podałem na kość iso sygnał nie wzmocniony (wyjście z radia na wzmacniacz). Cisza..... szukam teraz co jest nie tak :)

-------------------------
Rosso Proteo 166 3.0V6 226KM
Saab 9-3 2.8V6 SC aero 250KM MY`07
Saab 9-5 2.3T SC 250KM MY`00
... kiwi off-road 4x4


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Saab 93 TiD Linear 2008 [rdrajerczak]
PostNapisane: 2 sie 2018, o 10:53 
Chorąży

Dołączył(a): 27 cze 2015, o 10:20
Posty: 458
Lokalizacja: Kwidzyn
Model SAABa: 9-5
W 9-5 chyba podłączenie nie jest "czyste", tam idzie sygnał zbalansowany. Jutro coś więcej ci napiszę.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Saab 93 TiD Linear 2008 [rdrajerczak]
PostNapisane: 3 sie 2018, o 07:14 
Chorąży

Dołączył(a): 27 cze 2015, o 10:20
Posty: 458
Lokalizacja: Kwidzyn
Model SAABa: 9-5
Widzę w innym temacie, że już dałeś radę. :-)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Saab 93 TiD Linear 2008 [rdrajerczak]
PostNapisane: 12 sie 2018, o 16:08 
Sierżant

Dołączył(a): 15 lut 2017, o 17:44
Posty: 346
Lokalizacja: Poznań
Model SAABa: 93 Linear kombi
Drzwi wymienione. Wreszcie nie straszę wgniotem :-) Ale... Niestety nie jest idealnie pod kolor. Moje są praktycznie nie do dostania - kolor 170. Owszem, znalazłem trzy sztuki: jednak z dość głęboką rysą na środku, drugie od chama sprzedawcy, który nawet nie chciał odpowiedzieć na kilka pytań odnośnie stanu przedmiotu i trzecie mocno zużyte spod Lipska za 300 Euro.

Wybrałem kolor 298 za normalne pieniądze. Drzwi w stanie normalnym, to znaczy tak jak powinny wyglądać drzwi, gdy auto jeździ. Są rysy, ale do spolerowania. I pewnie to zrobię, ale i tak docelowo auto do odstawienia do lakiernika. I tu znowu dylemat: te drzwi były już lakierowane wcześniej. Podczas ich demontażu zauważyłem pękniętą rączkę (lakiernik wyrwał ją ze śrubą) i urwane zaczepy w uszczelkach, które są pomiędzy drzwiami a klamką zewnętrzną. Każde oddanie do fachowca to ryzyko, że coś znowu będzie urwane, albo nie tak poskładane. Każdy liczy czas, robi szybko, a później składa z pourywanymi częściami. Więc pewnie na razie będę tak jeździł. A jak przyjdzie czas malowania to większość elementów zdemontuje sam.

Poza tym wymiana przeszła dość sprawnie poza jednym zapieczonym wkrętem w korpusie klamki. Zamek i prowadnica szyby zostały przesmarowane przy okazji.Obrazek

Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka

-------------------------
Radek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Saab 93 TiD Linear 2008 [rdrajerczak]
PostNapisane: 12 sie 2018, o 17:53 
Podporucznik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 lis 2016, o 19:55
Posty: 1043
Lokalizacja: warszawski zachodni
Model SAABa: 9-3 II
troche walą po oczach...dobry lakiernik za 500 ci powinien to ogarnac w ori kolor, bo tak to taki łatek...

-------------------------
SAAB 1.9 II TTiD kombi 220KM 440Nm
SAAB 1.8t sedan...podrasowany... :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Saab 93 TiD Linear 2008 [rdrajerczak]
PostNapisane: 12 sie 2018, o 18:19 
Sierżant

Dołączył(a): 15 lut 2017, o 17:44
Posty: 346
Lokalizacja: Poznań
Model SAABa: 93 Linear kombi
No wiem, więc prędzej czy później będę musiał zrobić malowanie boku. Niech no ja znajdę sprawcę.. [emoji34]

Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka

-------------------------
Radek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Saab 93 TiD Linear 2008 [rdrajerczak]
PostNapisane: 13 sie 2018, o 06:44 
Sierżant

Dołączył(a): 15 lut 2017, o 17:44
Posty: 346
Lokalizacja: Poznań
Model SAABa: 93 Linear kombi
Czy ktoś z Was spotkał się z sytuacją, że nie można otworzyć drzwi ani od zewnątrz ani od wewnątrz mimo, iż słychać ryglowanie? Stało mi się tak w wymienionych drzwiach. Przez pierwszy dzień wszystko elegancko działało.
Tapicerkę mam zdjętą jeszcze, ale to i tak marne pocieszenie, gdyż dojście do zamka jest po otwarciu drzwi.
Szukałem na forum i takiego przypadku nie znalazłem. Jeśli przeoczyłem to dajcie proszę znać, lub - jeszcze lepiej - jeśli ktoś spotkał się wcześniej z taką sytuacją i mógłby podpowiedzieć jak odblokować rygiel.

Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka

-------------------------
Radek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Saab 93 TiD Linear 2008 [rdrajerczak]
PostNapisane: 13 sie 2018, o 06:51 
Podporucznik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sie 2016, o 14:38
Posty: 1326
Lokalizacja: Września i okolice
Model SAABa: 93 SS 1.8t H.P.
rdrajerczak napisał(a):
Czy ktoś z Was spotkał się z sytuacją, że nie można otworzyć drzwi ani od zewnątrz ani od wewnątrz mimo, iż słychać ryglowanie? Stało mi się tak w wymienionych drzwiach. Przez pierwszy dzień wszystko elegancko działało.
Tapicerkę mam zdjętą jeszcze, ale to i tak marne pocieszenie, gdyż dojście do zamka jest po otwarciu drzwi.
Szukałem na forum i takiego przypadku nie znalazłem. Jeśli przeoczyłem to dajcie proszę znać, lub - jeszcze lepiej - jeśli ktoś spotkał się wcześniej z taką sytuacją i mógłby podpowiedzieć jak odblokować rygiel.

Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka
Wypnij linkę rygla z zamka może to przez nią. U mnie jak linka była lekko zardzewiala, to taki efekt był. Zamek działał, a drzwi nie szło otworzyć. Najlepiej było by uwolnić zamek od tej linki, jednak jeśli nie pójdzie, to trzeba będzie podzialac od strony rygla, ale przy zapieczonej lince może być problem.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Saab 93 TiD Linear 2008 [rdrajerczak]
PostNapisane: 13 sie 2018, o 07:06 
Sierżant

Dołączył(a): 15 lut 2017, o 17:44
Posty: 346
Lokalizacja: Poznań
Model SAABa: 93 Linear kombi
SWME31 napisał(a):
Wypnij linkę rygla z zamka może to przez nią. U mnie jak linka była lekko zardzewiala, to taki efekt był. Zamek działał, a drzwi nie szło otworzyć. Najlepiej było by uwolnić zamek od tej linki, jednak jeśli nie pójdzie, to trzeba będzie podzialac od strony rygla, ale przy zapieczonej lince może być problem.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Ok, podziałam dzisiaj i dam znać. Dzięki!

Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka

-------------------------
Radek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Saab 93 TiD Linear 2008 [rdrajerczak]
PostNapisane: 13 sie 2018, o 19:26 
Sierżant

Dołączył(a): 15 lut 2017, o 17:44
Posty: 346
Lokalizacja: Poznań
Model SAABa: 93 Linear kombi
Linki wyglądają dobrze, nie są zardzewiałe. Trudno się do nich dostać, gdy wszystko jest na swoim miejscu.
Jedyne co zauważyłem to fakt, że drzwi nie przylegają idealnie do uszczelek - jest delikatny zapas, tzn można je docisnąć do uszczelek. W innych drzwiach jest inaczej - przylegają idealnie do uszczelek. Próbowałem docisnąć i wtedy otwierać - niestety. Wszystko rozgrzebane, a wakacje coraz bliżej. Jutro podjadę do Autopactu, może oni poradzą. Brak sił. Jedno zrobione, drugie nawala. Też tak macie, czy nam pecha?

Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka

-------------------------
Radek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Saab 93 TiD Linear 2008 [rdrajerczak]
PostNapisane: 13 sie 2018, o 19:49 
Starszy Chorąży
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 cze 2017, o 11:04
Posty: 790
Lokalizacja: Strzelin
Model SAABa: 9-3
Masz pecha albo ja szczęście :) z 9-3 poza serling lockiem to nic się nie dzieje. A już nakulałem sporo. 9-5 nie liczę bo to egzemplarz kupiony w stanie agonalnym :) muszę mu jeszcze dać czas żeby się do mnie przekonał. Wyliże się to zobaczymy co mi powie :D

-------------------------
Rosso Proteo 166 3.0V6 226KM
Saab 9-3 2.8V6 SC aero 250KM MY`07
Saab 9-5 2.3T SC 250KM MY`00
... kiwi off-road 4x4


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

 

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  


Warunki użytkowania | Polityka prywatności

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL