Zapomniałem hasła Nazwa użytkownika:   Hasło:   Zapamiętaj mnie   Wyślij ponownie e-mail aktywacyjny  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  Strona 1 z 1
[ View Topic Options ] [ ‹‹ | ›› ]
Autor 
Wiadomość: Check engine daje znać  
Offline
 Tytuł: Check engine daje znać
PostNapisane: 8 kwi 2020, o 22:31 

Dołączył(a): 4 kwi 2020, o 22:30
Posty: 4
Model SAABa: 900NG
Kolejny problem sie pojawil. To palacy sie check engine, odpalajac wczoraj auto wyskoczyl mi ten komunikat.Gdy odpalam auto zapala sie i przestaje swiecic wtedy jak gasze silnik. Wczesniejszy wlasciciel mowil ze czasem sie zapala check engine ale pomryga przez chwile i gasnie.I faktycznie przytrafilo mi sie tak raz, a od wczoraj juz caly czas jest widoczny.Auto obroty ma normalnie nie zauwazylem aby cos chodziło inaczej.Zostaje mi tylko diagnostyka komputerowa czy da sie jakos inaczej wytropić awarie?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Check engine daje znać
PostNapisane: 9 kwi 2020, o 00:52 

Dołączył(a): 8 kwi 2020, o 18:04
Posty: 4
Hromers napisał(a):
Kolejny problem sie pojawil. To palacy sie check engine, odpalajac wczoraj auto wyskoczyl mi ten komunikat.Gdy odpalam auto zapala sie i przestaje swiecic wtedy jak gasze silnik. Wczesniejszy wlasciciel mowil ze czasem sie zapala check engine ale pomryga przez chwile i gasnie.I faktycznie przytrafilo mi sie tak raz, a od wczoraj juz caly czas jest widoczny.Auto obroty ma normalnie nie zauwazylem aby cos chodziło inaczej.Zostaje mi tylko diagnostyka komputerowa czy da sie jakos inaczej wytropić awarie?
Jeśli mryga check to oznacza wypadający zapłon, skoro świeci ci na stałe to może być tak naprawdę wszystko, jeśli masz opensid sprawdź pcode jeśli nie podłącz pod komputer. Nie ma co panikować może być kwestia świec jeśli nie były dawno wymieniane bądź są wsadzone nie prawidłowe.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Check engine daje znać
PostNapisane: 9 kwi 2020, o 05:09 

Dołączył(a): 28 gru 2019, o 23:38
Posty: 26
Model SAABa: 900NG
Możesz go wybłyskać, kawałek kabla i sam Ci powie co go boli lub w którym miejscu szukać. https://saab.fandom.com/pl/wiki/Odczyty ... h_Motronic


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Check engine daje znać
PostNapisane: 9 kwi 2020, o 21:00 

Dołączył(a): 4 kwi 2020, o 22:30
Posty: 4
Model SAABa: 900NG
Wiec tak z tym majsterkowaniem to troche mam klopot po spieciu pinow 7 -16 a dalej musialby mi ktos tak po chlopsku opisac.Pozatym dzis gdy skonczyl sie gaz i jechalem na benzynie check engine przestalo swiecic.A wiec cos z sekwencja sie dzieje?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Check engine daje znać
PostNapisane: 9 kwi 2020, o 21:12 

Dołączył(a): 4 kwi 2020, o 22:30
Posty: 4
Model SAABa: 900NG
Kristian napisał(a):
Hromers napisał(a):
Kolejny problem sie pojawil. To palacy sie check engine, odpalajac wczoraj auto wyskoczyl mi ten komunikat.Gdy odpalam auto zapala sie i przestaje swiecic wtedy jak gasze silnik. Wczesniejszy wlasciciel mowil ze czasem sie zapala check engine ale pomryga przez chwile i gasnie.I faktycznie przytrafilo mi sie tak raz, a od wczoraj juz caly czas jest widoczny.Auto obroty ma normalnie nie zauwazylem aby cos chodziło inaczej.Zostaje mi tylko diagnostyka komputerowa czy da sie jakos inaczej wytropić awarie?
Jeśli mryga check to oznacza wypadający zapłon, skoro świeci ci na stałe to może być tak naprawdę wszystko, jeśli masz opensid sprawdź pcode jeśli nie podłącz pod komputer. Nie ma co panikować może być kwestia świec jeśli nie były dawno wymieniane bądź są wsadzone nie prawidłowe.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Tak chyba mam opensid dokladnie to SID 3 (SCC). Tylko nie wiem zabardzo jak to sprawdzic i uzyskac pcode.Jestem nowym posiadaczem Saaba i tak naprawde bardzo malo o nim wiem.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Check engine daje znać
PostNapisane: 9 kwi 2020, o 22:10 

Dołączył(a): 8 kwi 2020, o 18:04
Posty: 4
Hromers napisał(a):
Kristian napisał(a):
Hromers napisał(a):
Kolejny problem sie pojawil. To palacy sie check engine, odpalajac wczoraj auto wyskoczyl mi ten komunikat.Gdy odpalam auto zapala sie i przestaje swiecic wtedy jak gasze silnik. Wczesniejszy wlasciciel mowil ze czasem sie zapala check engine ale pomryga przez chwile i gasnie.I faktycznie przytrafilo mi sie tak raz, a od wczoraj juz caly czas jest widoczny.Auto obroty ma normalnie nie zauwazylem aby cos chodziło inaczej.Zostaje mi tylko diagnostyka komputerowa czy da sie jakos inaczej wytropić awarie?
Jeśli mryga check to oznacza wypadający zapłon, skoro świeci ci na stałe to może być tak naprawdę wszystko, jeśli masz opensid sprawdź pcode jeśli nie podłącz pod komputer. Nie ma co panikować może być kwestia świec jeśli nie były dawno wymieniane bądź są wsadzone nie prawidłowe.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Tak chyba mam opensid dokladnie to SID 3 (SCC). Tylko nie wiem zabardzo jak to sprawdzic i uzyskac pcode.Jestem nowym posiadaczem Saaba i tak naprawde bardzo malo o nim wiem.
Klikasz - i + w tym samym momencie i przechodzisz przyciskiem + do prawie końca i jest tam fcod. Ten fcod musisz wpisać w kalkulator szesnastkowy czyli np 5009 Wpisujesz i powstaje 1391 i to jest kod błędu, w zależności od Saaba inaczej wchodzi się w opensid ja podałem przykład 9-5, możliwe że u ciebie jest trochę inaczej, nie wiem jakiego masz saaba. Jeśli na benzynie nie ma checka to znaczy że coś jest z gazem zacznij od znalezienia reduktora gazu, na ogół jest on pod zderzakiem u dołu po stronie kierowcy, jak go znajdziesz odpal samochód poczekaj aż się rozgrzeje i wskazówka będzie w pionie wtedy dotknij go czy jest gorący, powinien być bardzo gorący uważaj żeby się nie oparzyć, jeśli będzie zimny to znaczy że masz termostat do wymiany.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Check engine daje znać
PostNapisane: 10 kwi 2020, o 20:46 

Dołączył(a): 4 kwi 2020, o 22:30
Posty: 4
Model SAABa: 900NG
Zrobilem tak i nie znalazlem tam fcode wiec jednak chyba nie mam opensid sa tylko te podstawowe fukcje Sid.Aby miec to open sid trzeba je wgrac? Jest to Saab 900NG


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Check engine daje znać
PostNapisane: 11 kwi 2020, o 10:00 

Dołączył(a): 8 kwi 2020, o 18:04
Posty: 4
Hromers napisał(a):
Zrobilem tak i nie znalazlem tam fcode wiec jednak chyba nie mam opensid sa tylko te podstawowe fukcje Sid.Aby miec to open sid trzeba je wgrac? Jest to Saab 900NG
z tego co się orientuje opensid się jakoś programuje techem - komputerem do Saaba czy tam program do końca sam nie wiem bo już kupiłem z opensid. Pozostaje podpiąć pod obd komputer diagnostyczny i sprawdzić po błędach.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Check engine daje znać
PostNapisane: 13 kwi 2020, o 11:21 

Dołączył(a): 28 gru 2019, o 23:38
Posty: 26
Model SAABa: 900NG
To na pewno nie jest problem z termostatem:) przynajmniej komputer by tego nie widział. A to wolnossak czy turbo? Jak wolniak to robisz zworę w gnieździe obd tak jak w linku który podałem, licząc od lewego górnego piny 7 i ostatni 16, dajesz na zapłon, bierzesz drugi dłuższy kabelek ok. 0,5m wtykasz w pin nr 6 a drugi koniec do masy np. śruby od zawiasy drzwi lub innej części karoserii na dwie sekundy. Patrzysz na check engine i powinien zacząć migać, liczysz sekwencje np 2 mrugnięcia krótka przerwa i jedno mrugnięcie. Potem nastąpi dłuższa przerwa i zacznie powtażać ten sam kod aż dotkniesz długim kablem jeszcze raz do masy wtedy poda następny. No prościej już się nie da;) ewentualnie najtańszy kabel obd i oprogramowanie motronicsuite


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Check engine daje znać
PostNapisane: 14 kwi 2020, o 10:37 

Dołączył(a): 8 kwi 2020, o 18:04
Posty: 4
Oj mylisz się wiadomo że komputer nie pokaże błędu termostatu ale np. u mnie na gazie pokazywał błędy typu wypadanie zapłonu na 1,3,4 cylindrze za małą dawkę paliwa i wszystko co mozliwe. Okazała się że błędy są spowodowane właśnie termostatem bo się przycinał i woda nie szła na reduktor więc reduktor był ciągle zimny a na gazie chodziło tylko dlatego że się gaz nagrzewał w wężach przez ciepło silnika, wymieniłem reduktor węże filtry i dalej to samo po wymianie termostatu wszystko ok. (na benzynie nie było problemów)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Offline
 Tytuł: Re: Check engine daje znać
PostNapisane: 15 kwi 2020, o 07:08 
Starszy Chorąży

Dołączył(a): 27 cze 2015, o 10:20
Posty: 693
Lokalizacja: Kwidzyn
Model SAABa: 9-5
Open SID w 900NG? To tam T7 już był? ;-)

-------------------------
Saab 9⁵ MY2001 2.3T
KIA Sportage MY2008 2.0i 4x4


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

 

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  


Warunki użytkowania | Polityka prywatności

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL